Certyfikat
Tak
Powiat Człuchowski / Gmina Koczała
Od 1992 roku prowadzimy rodzinne gopsodarstwo rolne, a od 11-stu uprawiamy pola ekologicznie. Nasze uprawy pozbawione są zaprawiania nasion, oprysków i nawożenia. Stworzyliśmy małą rodzinna manufakturę i postanowiliśmy zająć się produkcją olejów tłoczonych na zimno. Proces tłoczenia tą metodą (w temperaturze poniżej 40 st.C) pozwala w pełni zachować walory odżywcze i smakowe, a także nie niszczy cennych składników zawartych w nasionach. Używamy nasion ekologicznych z własnego gospodarstwa, co sprawia, że mamy pełną kontrolę na wszystkich etapach produkcji wraz z dbałością o najwyższą jakość produktu. Oleje nie są filtrowane, o czym świadczy osad na dnie butelki, który jest normalnym zjawiskiem sedymentacji.
Olej rzepakowyy charakteryzuje się wyjątkowo korzystną proporcją kwasów tłuszczowych, które stanowią blisko 90% jego zawartości odgrywając istotną rolę w procesach metabolicznych organizmu. Odznacza się optymalnym stosunkiem kwasów Omega-6 do Omega-3, które w odpowiedniej proporcji mają ważny wpływ na rozwój mózgu, układu nerwowego płodu, a także siatkówki oka. Regulują gospodarkę tłuszczową organizmu i pełnią ważną rolę w profilaktyce nowotworów np: jelita grubego oraz piersi. Olej idealnie można wykorzystać do pielęgnacji skóry i włosów jako składnik do domowych maseczek oraz do demakijażu twarzy.
Używać wyłącznie na zimno 1-3 łyżek dziennie lub jako dodatek do serów, ryb, mięs, sałatek, suróewk, majonezów, sosów winegret, dipów, pesto itp. Cena 14 zł/250 ml. Media społecznościowe: eko stodola koczala