Certyfikat
Tak
Powiat Człuchowski / Gmina Koczała
Od 1992 roku prowadzimy rodzinne gopsodarstwo rolne, a od 11-stu uprawiamy pola ekologicznie. Nasze uprawy pozbawione są zaprawiania nasion, oprysków i nawożenia. Stworzyliśmy małą rodzinną manufakturę i postanowiliśmy zająć się produkcją olejów tłoczonych na zimno. Proces tłoczenia tą metodą (w temperaturze poniżej 40 st.C) pozwala w pełni zachować walory odżywcze i smakowe, a także nie niszczy cennych składników zawartych w nasionach. Używamy nasion ekologicznych z własnego gospodarstwa, co sprawia, że mamy pełną kontrolę na wszystkich etapach produkcji wraz z dbałością o najwyższą jakość produktu. Oleje nie są filtrowane, o czym świadczy osad na dnie butelki, który jest normalnym zjawiskiem sedymentacji.
Olej rydzowy produkowany jest z nasion lnianki siewnej, która jest najstarszą rośliną oleistą w Europie. Zwana jest także rydzem, którego nazwa pochodzi od brunatno-rdzawego zabarwienia nasion. Olej rydzowy jest zasobny w zdrowe kasy tłuszczowe nienasycone, z których najważniejszy jest Omega-3. Wyjątkowo obfity w antyoksydanty oraz witaminę E. Korzyści z konsumpcji oleju rydzowego to m.in.: obniżenie poziomu cholesterolu, ograniczenie stanów zapalnych w organizmie, wzmacnianie odporności, łagodzenie stanów zapalnych skóry oraz opóźnianie procesu starzenia.
Używać wyłącznie na zimno 1-3 łyżek dziennie lub jako dodatek do twarogu, surówek, sałatek, pieczywa, majonezów, zup, ziemniaków, past, dipów, pesto, idealny do śledzi. Cena 32 zł/500 ml. Media społecznościowe: eko stodola koczala