Certyfikat
Tak
Powiat Słupski / Gmina Dębnica Kaszubska
Bio zakwas z buraków dostępny w butelce 750 mL w cenie 17 zł. Ma intensywnie buraczany smak z wyczuwalnym czosnkowym smakiem. Bio zakwas z buraków ma m.in. działanie probiotyczne, korzystnie wpływając na naszą mikroflorę jelitową, wzmacnia odporność, zawiera cenne dla naszego zdrowia antyoksydanty, a także polecany jest przy anemii. Zalecana dzienna ilość do spożycia to pół szklanki dziennie. W 2021 roku zdobył II miejsce w konkursie „Weki z Pomorskiej Spiżarni” w kategorii „Przetwory warzywne”.
Do produkcji bio zakwasów używamy warzyw z własnych upraw oraz przypraw, które posiadają certyfikat rolnictwa ekologicznego i soli kłodawskiej. Zakwasy powstają w wyniku naturalnie zachodzącej fermentacji. Mogą zawierać osad. Ich termin przydatności do spożycia to 4 miesiące i należy je przechowywać w warunkach chłodniczych. Nasze zakwasy to produkty niepasteryzowane.
Rodzinne gospodarstwo w Jaworach prowadzimy od 2005 roku. Od samego początku naszej działalności funkcjonujemy w systemie rolnictwa ekologicznego. Przetwórstwo przy gospodarstwie prowadzimy z założeniem, że wszystko co produkujemy robimy tylko i wyłącznie z nasion roślin lub warzyw uprawianych w gospodarstwie. Zarówno nasze surowce jak i produkty z nich wytworzone posiadają certyfikat rolnictwa ekologicznego. Nasze produkty powstają na miejscu w gospodarstwie. W roku 2021 otrzymaliśmy I miejsce w ogólnopolskim konkursie „Sposób na sukces ” w kategorii rodzinnej, organizowanym przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie.